Met ingang van 1 oktober 2023 kun je een .nl domeinnaam niet meer anoniem registreren. SIDN, de registrarhouder voor .nl domeinnamen, heeft dat besluit genomen.
Voor SIDN en voor andere personen en organisaties is het hebben van de gegevens van de echte houder in het register een belangrijke stap in het voorkomen van misbruik en het verifiëren van de identiteit.
Bestrijding van misbruik
Het belang van SIDN en derde partijen komt vooral tot uiting in de strijd tegen domeinnaammisbruik. In de praktijk blijkt dat te kwader trouw geregistreerde domeinnamen relatief vaak anoniem zijn geregistreerd. Dit belemmert effectief optreden tegen misbruik van domeinnamen. Om hier actie op te ondernemen is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wie daadwerkelijk de eigenaar is van het domein.
WHOIS en anonieme domeinnaamregistratie
Bij een anonieme registratie zijn jouw persoonsgegevens niet zichtbaar in de WHOIS van het domein. Met anonieme domeinnaamregistratie bescherm je dus je privacy.
WHOIS is een openbare database, waarin je kunt opzoeken wie de houder/eigenaar is van een domeinnaam. Verder zie je wanneer het domein verloopt, wie de registrar is van het domein, met wie contact moet worden opgenomen in geval van misbruik en welke naamservers de domeinnaam gebruikt.
Bij de houdergegevens kan dus gevoelige informatie zichtbaar zijn. Het verschilt per domeinnaamextensie welke informatie wordt getoond. Gelukkig zijn bij een .nl domeinnaam vrijwel alle gegevens al afgeschermd bij registratie als particulier. Alleen het e-mailadres waarmee je de domeinnaam registreert is zichtbaar. Registreer je de domeinnaam als bedrijf, dan wordt de bedrijfsnaam ook getoond. Adresgegevens en telefoonnummers zijn altijd afgeschermd.
Gevolgen voor jou
Vanaf 1 oktober kun je voor nieuwe .nl domeinnamen geen Whois Privacy Protection meer aanschaffen. Bovendien is het niet mogelijk om je bestaande Whois Privacy Protection voor .nl domeinen te verlengen.
Is je .nl domeinnaam nu anoniem geregistreerd, dan blijft de anonieme registratie actief tot de verval- of verlengingsdatum van het domein.
Gevolgen en oplossingen
Bij een .nl domeinnaam zijn dus je e-mailadres en, indien van toepassing, de bedrijfsnaam zichtbaar in de WHOIS van het domein.
De praktische gevolgen voor de praktijk zijn dus dat die gegevens zichtbaar zijn. Alle andere gegevens zijn afgeschermd.
Zichtbaarheid bedrijfsnaam
Wil je als freelancer of als eenmanszaak niet dat je bedrijfsnaam zichtbaar is, kijk dan of registratie op naam van jouw persoon een goede optie is. Veel eenmanszaken en freelancers doen dat trouwens al en in dat geval zal de bedrijfsnaam niet in de WHOIS zichtbaar zijn.
Zichtbaarheid e-mailadres
Jouw e-mailadres is bij een .nl registratie altijd zichtbaar. Veel mensen die een domeinnaam registreren, worden vervolgens overspoeld met spam of phishing e-mail. Bij phishing proberen criminelen je via een e-mail naar een nepwebsite te lokken. Daar stelen ze je gegevens of maken je geld afhandig.
Door anoniem te registereren kon je dat voorkomen omdat je e-mailadres niet openbaar is. Maar je kunt ook andere redenen hebben om je e-mailadres onzichtbaar te houden. En soms vertelt een e-mailadres meer over wie je bent dan je zou willen. Wie zou basvandenberg1986@ziggo.nl zijn?
Helaas is een e-mailadres altijd zichtbaar, maar je kunt wel een e-mailadres gebruiken dat je identiteit niet zo prijsgeeft. Zo kun je een ‘geanonimiseerd’ e-mailaccount hebben of aanmaken bij Gmail of Outlook en dat gebruiken bij de domeinnaamregistratie, bijvoorbeeld basvdb@gmail.
Niet mogelijk: domeinnaam op onze naam registreren
Een oplossing zou ook kunnen zijn dat jouw .nl domeinnaam op naam van Stip Hosting wordt geregistreerd. Helaas mag dat niet. SIDN heeft in zijn gewijzigde algemene voorwaarden hierover dit opgenomen:
Het is niet toegestaan om domeinnamen op naam van een derde zoals een registrar, reseller of op naam van een privacy- of proxydienstverlener te registreren. Onder privacy- of proxydienstverlener wordt in de zin van dit artikel verstaan iedere partij op wiens naam een domeinnaam geregistreerd wordt zonder dat deze de uiteindelijke zeggenschap over die domeinnaam heeft Een domeinnaam kan wel tijdelijk op naam van een registrar of reseller geregistreerd worden maar mag dan niet actief in het DNS zijn.
SIDN heeft de gewijzigde algemene voorwaarden gepubliceerd op internet.
Anonieme registratie voor andere extensies
Voor andere domeinextensies zoals .com, .net, .org en veel nieuwe extensies zoals .online, .photo, .website kun je je domeinnaam nog steeds anoniem registreren.