VPS is de afkorting voor virtual private server. Een VPS is een server die virtueel wordt gecreëerd op een krachtige fysieke server. Er wordt virtualisatietechnologie gebruikt om die krachtige server op te splitsen in meerdere virtuele servers. Je kunt het zo zien: het is één stuk fysieke hardware dat functioneert als meerdere afzonderlijke servers.
Het woord private betekent dat de virtuele server voor jou is gereserveerd. Dus je hoeft geen RAM, CPU of gegevens te delen met andere gebruikers.
Shared en dedicated vCPU
Sommige VPS gebruiken gedeelde cores (vCPU), wat betekent dat de CPU-bronnen worden verdeeld over meerdere virtuele servers op dezelfde fysieke machine. Dit kan leiden tot lagere prestaties en minder stabiliteit, vooral als een van de virtuele servers meer CPU verbruikt dan de andere.
Er zijn ook VPS’en met dedicated cores, wat betekent dat elke virtuele server zijn eigen exclusieve CPU-bronnen heeft op de fysieke machine. Dit kan leiden tot hogere prestaties en meer betrouwbaarheid, omdat je de CPU niet hoeft te delen met iemand anders. Dedicated cores zijn meestal duurder dan gedeelde cores, maar ze kunnen het waard zijn als je meer kracht en controle nodig hebt.
VPS versus shared hosting
Shared hosting is de meest voorkomende vorm van webhosting en de meeste websites draaien prima op een shared hosting server. Een shared hosting server is een server waar meerdere klanten hun website op plaatsen. Je huurt een stukje ruimte op zo’n server (een hostingpakket) en plaatst daar je website.
Bij shared hosting deel je belangrijke bronnen zoals CPU, RAM en schijfruimte met andere website-eigenaren die dezelfde server gebruiken.
Er zijn wel een paar nadelen aan shared hosting, vooral omdat je deelt. Als iemand anders op je gedeelde server bijvoorbeeld een enorme piek in het verkeer heeft, kan dat de prestaties van je website beïnvloeden. Maar als je je website geen enorm verkeersvolume heeft, is shared hosting de beste keuze.
Managed VPS
Met een VPS kun je allerlei dingen doen, zoals je eigen website hosten, software of applicaties naar keuze installeren, of je VPS inzetten voor e-mail of bestandsbeheer. Bij Stip Hosting zijn alle VPS’en managed.
Een managed VPS bij Stip Hosting betekent dat wij zorgen voor de besturingssoftware en de firewall van de VPS. Zo blijft de VPS altijd veilig en up-to-date. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud of de beveiliging van de VPS. Wij monitoren de server 24/7 en beveiligen we deze met een firewall. Bij storingen grijpen we direct in. Je hebt dus geen kennis nodig van serverbeheer.
Al onze VPS’en worden opgeleverd met het hosting control panel DirectAdmin. Na oplevering van de managed VPS kun je meteen aan de slag met het aanmaken van hostingpakketten en het hosten van websites en e-mail.
Wanneer kies je voor een VPS?
Een grote website of webshop met veel bezoekers, presteert beter op een VPS.
Doordat de VPS alleen van jou is, heb je geen last van andere gebruikers of websites. We adviseren wel om de VPS goed af te stemmen op je website wat betreft CPU en RAM-geheugen. Overcapaciteit is zonde van het geld en bij ondercapaciteit schiet je naast het doel. Stel je server zorgvuldig samen en je website draait snel en kan ook tijdens pieken in het aantal bezoekers het verkeer goed verwerken.
Een Managed VPS is trouwens ook zeer geschikt voor het aanbieden van webhosting van meerdere domeinnamen en websites. Je kunt daarmee hosting aanbieden aan je klanten onder je eigen bedrijfsnaam zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het beheer van de server.
Heb je behoefte aan een specifieke serverconfiguratie die niet beschikbaar is op shared hosting, dan kan dat ook een reden zijn om voor een VPS te kiezen. Is veiligheid erg belangrijk voor jou, dan kun je ook een VPS overwegen, omdat de veiligheidsopties kunnen worden afgestemd op jouw behoeften. Bovendien heb je geen last van andere gebruikers die de server kunnen vertragen of infecteren met malware.
Een is op zich niet veiliger dan shared hosting, maar het geeft je wel meer mogelijkheden om je website te beveiligen. Het hangt vooral af van hoe je je server inricht en beheert. Als je niet zeker weet wat het beste bij je past, kun je altijd contact met ons opnemen.