Jouw website is bij ons in goede handen. Zo zorgen wij ervoor dat je website altijd online is en snel werkt.
Onlangs hebben we de servers een upgrade gegeven, waardoor je website nog sneller kan inladen en werken.
SSD-opslag is vervangen door NVMe en Redis cache is nu ook beschikbaar. Om Redis cache te gebruiken, moet je het nog wel instellen voor je website.
Van SSD naar NVMe opslag
NVMe en SSD zijn twee termen die worden gebruikt om het type opslag te beschrijven dat wordt gebruikt in een webserver. Maar wat betekenen ze precies en wat zijn de voor- en nadelen van elk?
SSD
SSD staat voor Solid State Drive, een soort opslagapparaat dat geen bewegende onderdelen heeft, zoals een traditionele harde schijf (HDD). Vergeleken met HDD’s zijn SSD’s sneller, betrouwbaarder en energiezuiniger (en daardoor groener), omdat ze gegevens opslaan in flashgeheugen. Flashgeheugen is een type geheugen dat geen stroom nodig heeft om data te bewaren en dat veel sneller is dan traditionele harde schijven
NVMe
NVMe staat voor Non-Volatile Memory express en is een protocol dat speciaal ontworpen is voor het gebruik van flashgeheugen. De data-overdracht verloopt veel efficiënter en sneller doordat NVMe gebruik maakt van een directe verbinding tussen het flashgeheugen en de processor. NVMe biedt hogere snelheden, meer IOPS (input/output operations per second) en lagere CPU-belasting dan SATA of SAS SSD’s.
Protocol en apparaat
NVMe en SSD kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken.Want het verschil tussen NVMe en SSD is dat NVMe een protocol is en SSD een apparaat. Je kunt het vergelijken met het verschil tussen USB en een USB-stick. USB is een protocol dat bepaalt hoe data wordt overgedragen tussen apparaten, terwijl een USB-stick een apparaat is dat data kan opslaan en via USB kan worden aangesloten.
SSD’s kunnen gebruik maken van NVMe of het langzamere SATA als de methode voor communicatie met een server.
SSD hosting maakt gebruik van SATA, net als de inmiddels vrijwel uitgestorven HDD-hosting.
NVMe SSD hosting is dus een vorm van webhosting die gebruikmaakt van NVMe SSD’s als opslagmedium.
Voordelen van NVMe hosting
NVMe en SSD zijn beide geschikt voor hosting, omdat ze veel sneller zijn dan harde schijven (HDD). Dit betekent dat je website sneller zal laden, wat goed is voor de gebruikerservaring en de SEO. Echter, NVMe is nog sneller dan SSD, omdat het een beter protocol gebruikt dat minder vertraging heeft. NVMe hosting is dus de beste optie als je op zoek bent naar de hoogste snelheid en prestatie voor je website.
NVMe SSD hosting is dus een vorm van webhosting die gebruikmaakt van NVMe SSD’s als opslagmedium. Dit betekent dat de websites die op deze servers worden gehost sneller laden, beter presteren en minder gevoelig zijn voor storingen dan websites die op andere soorten opslag worden gehost.
NVMe SSD hosting is een geweldige optie voor websites die snelheid, prestaties en betrouwbaarheid nodig hebben.
NVMe hosting bij Stip Hosting
Vrijwel al onze hostingservers zijn voorzien van NVMe SSD’s en als je een hostingpakket bestelt, staat jouw hostingpakket altijd op een server met NVME SSD’s. We hebben enkele wat oudere servers met SATA SSD’s en oudere PHP-versies. Deze servers zijn voor bestaande klanten met een website die niet op een nieuwe PHP-versie kan draaien. Er worden geen nieuwe hostingpakketten meer op deze servers geplaatst.
Nu ook Redis cache bij Stip Hosting
Al onze hosting servers zijn voorzien van OPcache. Daarnaast kun je op alle servers, met uitzondering van de erder genoemde oudere servers, nu ook gebruik maken van Redis cache. Vooral grotere websites en webshops hebben hier voordeel van.
Wat is caching?
Caching is een manier om de snelheid en prestaties van je website te verbeteren. Het werkt als volgt: wanneer een bezoeker je website opent, worden er allerlei bestanden geladen, zoals afbeeldingen, scripts en stijlen. Bij caching worden deze bestanden of gegevens tijdelijk opgeslagen in het geheugen van de browser of de server, zodat ze niet elke keer opnieuw gedownload hoeven te worden. Dit bespaart bandbreedte en laadtijd, en zorgt voor een betere gebruikerservaring.
Er zijn verschillende soorten cache die je kunt gebruiken bij hosting. Een veelvoorkomende vorm is browsercache, waarbij de browser van de bezoeker de bestanden opslaat. Dit kun je instellen met behulp van HTTP-headers, die aangeven hoe lang een bestand geldig blijft in de cache. Een andere vorm is servercache, waarbij de server de bestanden opslaat. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een (WordPress) plugin die de dynamische inhoud van je website omzet in statische HTML-bestanden. Deze bestanden worden dan sneller geserveerd aan de bezoekers.
OPcache en Redis cache
OPcache
Deze vorm van caching is gericht op de PHP-bestanden van je website door deze bestanden vooraf op te slaan in het geheugen. Dit vermindert de tijd die nodig is om een script uit te voeren, omdat het niet elke keer opnieuw hoeft te worden opgevraagd. Het wordt uit het geheugen gehaald en dat is altijd sneller.
OPcache is dus gericht op het cachen van de PHP-bestanden van je website. Websites die gebaseerd zijn op PHP, zoals WordPress en Joomla websites, maken automatisch gebruik van OPcache. Je hoeft er dus geen extra plugins voor te installeren.
Redis cache
Redis is een techniek die gebruik maakt van object caching. Met deze techniek kun je je website sneller te maken omdat deze vorm van cahing data opslaat in het geheugen van de server. Je kunt Redis dus gebruiken om de snelheid van je website of webshop te verbeteren door veelgebruikte data en berekeningen in de cache te bewaren. Zo hoeft de website niet steeds dezelfde data op te halen uit een database, maar kan het direct de opgeslagen data uit de cache gebruiken. Dit leidt tot snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring.
Redis is dus gericht op het cachen van data. Vooral grote websites en webshops, bijvoorbeeld WordPress websites met WooCommerce, kunnen voordeel hebben bij Redis. Redis cache is aanwezig op de hostingservers, maar om deze vorm van caching te gebruiken, moet je het activeren voor je website.
OPcache en Redis cache samen gebruiken
Redis en OPcache zijn twee verschillende soorten caching die je kunt gebruiken om je website sneller te maken.
Opcache slaat de gecompileerde PHP-code op in het geheugen, zodat de server niet elke keer de code hoeft te interpreteren als er een verzoek binnenkomt.
Redis cache slaat de resultaten van database queries of andere berekeningen op in het geheugen, zodat de server niet elke keer dezelfde query of berekening hoeft uit te voeren als er een verzoek binnenkomt.
Je kunt opcache en Redis cache samen gebruiken zonder dat ze conflicten veroorzaken, omdat ze verschillende dingen cachen. Het kan zelfs voordelig zijn om ze allebei te gebruiken, omdat beide soorten caching elkaar aan kunnen vullen.
Redis caching activeren
Redis moet je activeren voordat je het kunt gebruiken voor je website. Niet elke website of elk CMS kan overweg met Redis. Sommige websites hebben complexe logica of dynamische inhoud die niet gemakkelijk gecached kan worden. Ook moet de website code hebben om de cache te beheren en te vernieuwen als er iets verandert.
Sommige oudere versies van CMS’en zijn niet voorbereid op redis cache. Je moet dan aanpassingen doen aan de code om Redis te kunnen gebruiken.
Redis activeren in WordPress
Om Redis te activeren in WordPress moet je drie dingen doen:
- Een Redis Object Cache plugin installeren en activeren
- Redis activeren in je hostingpakket
- In het configuratiebestand van WordPress verbinding maken met de Redis socket
Volg de instructies in het helpartikel op om jouw WordPress website te voorzien van snelle Redis caching.
Redis activeren in Joomla 4
Gebruik je Joomla 4, dan kun je via de Algemene Instellingen Redis inschakelen.
- Activeer Redis in je hostingpakket door in te loggen op DirectAdmin.
- Klik onder het kopje Advanced Features op Redis.
- Activeer Redis door op het schuifje te klikken bij Disabled. Het schuifje kleurt dan blauw en de tekst verandert in Enabled. Ook verschijnt Path to redis socket file. Kopieer dat deel.
- Ga op je Joomla website naar de Algemene Instellingen, tabblad Server en gebruik de volgende instellingen bij Cache Instellingen:
Cache-afhandeling: Redis
Persistent Redis: Ja
Redis Server Host: het pad dat je had gekopieerd bij punt 3
Redis Server Port: 0
Redis Server Authentication: laat dit leeg
Redis Database: 0
Cachetijd: 15
Platform Specific Caching: Nee
Persistent Redis: Yes
Cache: Aan – Conservatieve cachen - Klik op Opslaan en Sluiten.
Redis activeren in Joomla 3.10
In Joomla 3.10 is het niet mogelijk om de goede instellingen te gebruiken, omdat Joomla 3.10 bij het instellen van de Redis poort op 0 een melding geeft dat deze 1 of hoger moet zijn. Om toch Redis cache te kunnen gebruiken, moet je een wijziging doen in een Joomla bestand.
- Activeer Redis in je hostingpakket.
- Ge met een FTP-programma naar het bestand joomla-cms/administrator/components/com_config/model/form/application.xml en wijzig op regel 163
min=”1″
in
min=”0″ - Je kunt nu Redis instellen voor Joomla. Gebruik daarvoor de instellingen zoals hierboven omschreven bij Joomla 4.
Redis bij meerdere websites in een hostingpakket
Als je meerdere websites hebt in je hostingpakket, en je wiilt op meerdere websites Redis gebruiken, dan kan dit minder gunstig zijn omdat deze websites allemaal gebruik maken van dezelfde Redis socket. Alles wordt dan als het ware op een hoop gegooid en dat kan een grote hoop worden. Een kleine hoop is gunstiger voor je laadtijd.
Heb je meerdere, wat grotere of zwaardere websites, dan is het beter om hiervoor aparte hostingpakketten te gebruiken. Elke website gebruikt dan zijn eigen socket.
Gebruik je als niet-webdesigner een reseller hostingpakket en heb je je websites onder het User Level gezet, dan staan je websites ook in één hostingaccount en maken ze gebruik van dezelfde socket. Maak daarom altijd minimaal een hostingpakket aan, ook als je geen hostingpakketten verkoopt. Vervolgens maak je gebruikers aan en koppel je die aan het hostingpakket, zodat elke gebruiker zijn eigen hostingpakket krijgt. Het komt de laadtijd van je websites ten goede als je Redis gebruikt en daarnaast is het veel veiliger. Als websites zijn ondergebracht in aparte hostingpakketten, zijn ze fysiek van elkaar gescheiden. Als de sites bij elkaar staan en één van de sites wordt gehackt, dan worden ze mteen allemaal gehackt.
Snelle hosting bij Stip Hosting
Door over te stappen op NVMe SSD’s en Redis caching toe te voegen aan onze hosting, kan jouw website nog sneller laden en werken.
Heb je nog geen hostingpakket bij Stip Hosting? Bestel dan snel je honstingpakket. Naast snelle hosting krijg je een gratis SSL certificaat, onbeperkt aantal mailboxen en databases, en dagelijkse off-site back-ups.