Onlangs vroeg een klant van ons wat de groene hosting van Stip Hosting nou precies betekent. Wat is er groen aan de hosting en wanneer is hosting eigenlijk duurzame hosting?
Groene hosting
Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, dan is het logisch dat je de hosting van je website onderbrengt bij een groene hostingprovider. Wat nou precies onder groene hosting wordt verstaan is deels subjectief. Als je website staat op een webserver die draait op groene stroom, dan klinkt dat goed. Maar is het dan ook echt groene hosting?
Om daar een antwoord op te geven, moet je in kaart brengen wat webhosting inhoudt en welke processen, apparatuur en mensen erbij betrokken zijn. De hosting van je website bestaat uit meer dan enkel een plekje op een – al dan niet groene – webserver.
Webhosting
Webserver
Een website staat op een webserver. Zo’n server staat 7 dagen in de week 24 uur per dag aan en gebruikt natuurlijk stroom.
Datacenter
De webserver staat in een datacenter. Het datacenter voorziet de webservers van stroom. Maar een datacenter gebruikt ook stroom voor DNS servers, overige IT-apparatuur zoals routers en switches en verder stroom voor koeling, verlichting en beveiliging.
DNS-servers
Jouw website op een webserver in een datacenter. Dat is mooi, maar het maakt je website niet bereikbaar omdat niemand weet waar je website te vinden is. Nederland alleen al telt 189 datacentra. En in een datacenter staan zomaar 5.000 servers.
Om je website bereikbaar te maken zijn DNS-servers nodig. Die DNS-servers fungeren als een soort telefoonboek van internet. Er staat in op welke server je domeinnaam en website staan en waar die server staat.
Net als webservers gebruiken DNS-servers ook stroom en staan ze ook in een datacenter.
Registrar en hostingpartij
De partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd en de hosting afneemt, zorgt ervoor dat jouw website een plekje heeft op een webserver. Je kunt bij de hostingpartij terecht met vragen over de hosting. Bijvoorbeeld over het instellen van je e-mail.
Een hostingbedrijf zorgt er ook voor dat de servers die hij in beheer heeft veilig zijn en blijven. Op een veilige server hebben hackers en andere kwaadwillenden minder kans om je website te hacken. Ook het afweren van DDoS-aanvallen is een taak van de hostingprovider.
In het kantoor van het hostingbedrijf staan onder andere computers die stroom gebruiken en het pand gebruikt natuurlijk ook energie voor verwarming en verlichting.
Overige organisaties
Nou denk je misschien dat je er bent, maar er zijn nog meer partijen betrokken bij hosting.
De registry bijvoorbeeld. Dit is de beheerder van een of meerdere domeinextensies. De plek waar de registrar jouw domeinnaam registreert.
Bijna elke website maakt gebruik van SSL/HTTPS. Hiervoor is een SSL-certificaat nodig, dat aangeschaft wordt bij een leverancier van SSL-certificaten. Let’s Encrypt is een voorbeeld van zo’n leverancier.
Voor webhosting wordt altijd gebruik gemaakt van een control panel. Zo’n control panel komt ook weer van een aparte leverancier. Hetzelfde geldt voor andere software die nodig is om een server überhaupt te laten draaien. Daarnaast is er ook software nodig om de server veilig en snel te houden.
Al deze organisaties maken gebruik van bedrijfspanden die energie gebruiken. En bij alle organisaties werken mensen die met een vervoermiddel naar kantoor gaan.
Is 100% groene hosting mogelijk?
Er komt dus veel kijken bij het hosten van een website en er zijn achter de schermen veel partijen bij betrokken. Het beoordelen of bepaalde hosting echt 100% groen is, is daardoor best ingewikkeld. Misschien is het zelfs niet mogelijk om er met zekerheid iets over te zeggen. In elk geval is het een hele speurtocht omdat er zoveel betrokkenen zijn.
In plaats van alles uit te pluizen kun je ook kijken naar wat gemakkelijker te controleren is en naar de belangrijkste factoren. Wat is het meest belastend voor het milieu?
Wat is groene hosting?
Over het algemeen beschouwt men het stroomverbruik van datacenters als zwaar belastend. Hosting wordt daarom vaak als groen gezien als de webserver in een groen datacenter staat.
Datacenters gebruiken dus veel energie. Datacenters zijn goed voor 1 a 2 procent van het stroomverbruik in de wereld. Een groen datacenter draait op groene stroom en gaat efficiënt om met energie. Officieel is je website dus groen gehost als de server in een groen datacenter staat.
Veel van de andere bij hosting betrokken organisaties zoals de hostingproviders, gaan daarnaast ook bewust om met energie door bijvoorbeeld tl-verlichting te vervangen door ledpanelen, zonwering aan te brengen, met een warmtepomp het kantoor te verwarmen en papierloos te werken. Er zijn veel manieren om een steentje bij te dragen en het milieu minder te belasten. Hoe meer duurzame organisaties in de keten, hoe groener jouw hosting wordt.
Groene Hosting bij Stip Hosting
Stip Hosting heeft servers in groene datacenters, een duurzaam kantoor en zorgt er daarnaast voor dat servers minder energie verbruiken.
Groene datacenters
Webservers
Onze webservers zijn ondergebracht bij de groene datacenters van NorthC. Deze datacenters maken gebruik van 100% groene stroom, die wordt opgewekt door Nederlandse windmolens. Waar mogelijk wordt restwarmte gebruikt voor het verwarmen van andere gebouwen. Ook op kleinere schaal worden maatregelen genomen. Zo gebruiken we de gebouwen steeds meer led-verlichting en zijn er inmiddels 513 zonnepanelen geplaatst.
DNS-servers
Onze DNS-servers staan in groene datacenters in Duitsland en Finland. De datacenters in Duitsland gebruiken energie die wordt opgewekt door waterkracht, terwijl het datacenter in Finland daarnaast ook windenergie gebruikt.
Back-up servers
Ook de back-up servers draaien op groene stroom. Bovendien zijn deze zo ingesteld dat ze automatisch aan- en uitschakelen. Zodra de eerste webserver de dagelijkse back-up wil plaatsen, gaat de back-up server aan. Nadat de laatste back-up is ontvangen, schakelt de back-up server een andere back-up server aan en kopieert de back-ups via een razendsnelle verbinding naar deze tweede back-up server. Er zijn dan dus twee back-ups van elke webserver en dus ook van jouw website. Als het back-uppen klaar is, schakelen de back-up servers zich automatisch uit.
Duurzaam kantoor
Ons papierloos kantoor gebruikt groene stroom en is voorzien van ledverlichting. Computers bouwen we zelf op uit losse componenten. Daardoor kunnen we kiezen voor componenten die energiezuinig zijn. Bovendien kun je een computer precies afstemmen op waar deze voor wordt gebruikt. Componenten die niet nodig zijn, maar wel energie verbruiken, zoals een aparte grafische kaart, laten we weg.
Energiebesparing servers
Back-up servers
De back-up servers schakelen alleen aan als ze nodig zijn. Daardoor staan deze servers gemiddeld nog geen vijf uren per etmaal aan. En dat levert natuurlijk een forse energiebesparing op.
Webservers
Daarnaast besparen we ook energie op de webservers door het verkeer naar de servers te monitoren en zo nodig af te weren. Wat we daarmee bedoelen leggen we hieronder uit.
Dataverkeer
Als iemand jouw website bezoekt, vraagt deze webpagina’s op. Die webpagina’s worden gestuurd door de server naar de computer, laptop, tablet of smartphone van de bezoeker. De stroom van gegevens die verstuurd wordt noemt men dataverkeer.
Dataverkeer belast een server omdat de server moet ‘werken’. De juiste gegevens moeten worden opgezocht en verstuurd naar de bezoeker. Hoe minder dataverkeer, hoe minder energie de webserver gebruikt.
Botverkeer
Ongeveer 40% van het dataverkeer is niet van mensen afkomstig. Dit niet-menselijke dataverkeer noemt men botverkeer. Het woord bot komt van robot en is een programma op internet dat zelfstandig opereert. Zoekmachines zoals Google gebruiken bots om webpagina’s te lezen en op te slaan. Zo’n zoekmachinebot wordt ook wel een spider of een zoekbot genoemd. Er zijn veel meer soorten bots. Een andere bot is een spambot. Deze bots zoeken op internet naar contactformulieren en gastenboeken en versturen daarmee spam.
Goede en slechte bots
Er zijn dus goede en slechte bots. Als de Google bot jouw website bezoekt, ben je daar vast blij mee. De bot zorgt ervoor dat je website gevonden wordt bij Google. De meeste mensen worden niet gelukkig van een spambot. De spambot is een slechte bot en de Google bot een goede.
Het zal je misschien verbazen, maar er zijn veel meer slechte bots dan goede. Er zijn heel veel kwaadaardige bots die uit zijn op het vinden van zwakke plekken in websites, zodat die websites gehackt kunnen worden. En een bot die een kopie maakt van de inhoud van een website heeft meestal ook geen goede bedoelingen. Ze gebruiken de gestolen inhoud om nepsites te maken, waarna ze verschijnen als legitieme sites om bezoekers te misleiden en te bedriegen. Bots die proberen in te breken in het beheer van jouw WordPress of Joomla website door duizenden wachtwoorden hierop los te laten, zijn ook erg actief op internet.
Slechte bots blokkeren
Door de slechte bots tegen te houden, verminderen we het dataverkeer dus met 26%. Dat percentage klopt niet helemaal natuurlijk, omdat we software gebruiken om deze bots tegen te houden. Die software zorgt voor wat serverbelasting, maar deze is zeer gering.
Het tegenhouden van de slechte bots doen we overigens niet met een firewall, maar met door ons ontwikkelde software. Dat blijkt een zeer effectieve methode. Uit analyses blijkt dat het dataverkeer verminderd is met 15 tot 40%. De vermindering verschilt per server. Sommige servers trekken kennelijk meer aandacht van slechte bots dan andere.
Door slechte bots te blokkeren besparen we dus energie. Bijkomend voordeel is dat een lagere serverbelasting er ook voor zorgt dat de server – en dus jouw website – snel blijft.
Duurzaam online met Stip Hosting
Met servers in groene datacenters, een duurzaam kantoor en onze inspanningen om het energieverbruik van servers verder terug te brengen, kun je je website écht groen hosten. Daarnaast ben je verzekerd van een goede kwaliteit hosting en service.