Je hebt je website en .nl domeinnaam opgezegd. Een paar maanden later word je gebeld door iemand die zegt dat hij is opgelicht via jouw website. Het overkwam een klant van ons en helaas was zij niet de eerste en enige.
Iedereen mag een domeinnaam registreren en gebruiken
Als je je website niet meer gebruikt, dan is het logisch dat je je website en domeinnaam opzegt. Een opgezegde domeinnaam komt weer vrij voor registratie. Iedereen mag die domeinnaam registreren.
En dat gebeurt dan ook. De domeinnaam wordt geregistreerd en daarna wordt er een webwinkel op geplaatst die er bedrieglijk echt uit ziet. Inclusief winkelmandje en mogelijkheid om af te rekenen via credit card. We hebben al meerdere bedrieglijk echte nepsites gezien met kleding, schoenen en een met fotografieapparatuur.
Producten die op deze sites zijn besteld worden echter nooit verzonden, de betaling wordt wel geïnd.
Je domeinnaam is interessant
Wie denkt dat zijn of haar opgezegde domeinnaam zo persoonlijk is dat deze niet interessant is voor een ander, zit er naast. Misschien zijn dergelijke domeinnamen zelfs interessanter voor internetoplichters omdat de domeinnaam geen eigendom is geweest van een groter bedrijf dat mogelijk beschikt over meer juridische middelen om oplichting tegen te gaan.
Jouw opgezegde domeinnaam petersdoorn.nl of janpeters.nl is dus juist wel interessant. En iedereen mag zo’n domeinnaam registeren, ook als jij de persoon achter de domeinnaam niet bent. Je mag dus janpeters.nl registreren en gebruiken als je rietvanbergen heet.
Je domeinnaam ‘hergebruikt’, wat kun je doen?
Je opgezegde domeinnaam is geregistreerd door oplichters en deze hebben er een nepwebshop op geplaatst. Wat kun je hieraan doen?
De politie kan niets doen aan het registeren van jouw opgezegde domeinnaam. Mogelijk kun je aangifte doen wegens smaad omdat de oplichter ‘iemands eer of goede naam aanrandt’ (artikel 261 Weboek van Strafrecht).
Ook als je bedrijfsnaam nog is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, kun je actie ondernemen door aangifte te doen bij de politie. Een actieve bedrijfsnaam is beschermd, wat wil zeggen dat alleen jij hem mag voeren.
Je kunt ons vragen om te proberen de hostingpartij te achterhalen van de oplichters. Vervolgens kun je dan de hostingpartij vragen de site offline te halen.
Als een website wordt gebruikt voor oplichting, dat wil zeggen dat bestelde en betaalde producten niet worden geleverd, dan kan de gedupeerde (degene die de bestelling heeft gedaan) aangifte doen van oplichting.
Zelf contact opnemen met de oplichters is niet mogelijk. Er staan op dergelijke sites geen contactgegevens, alleen een contactformulier. Reken er niet op dat je hierop een reactie krijgt. Of het zou moeten zijn dat de oplichter je de mogelijkheid geeft om de domeinnaam terug te kopen. Voor veel geld natuurlijk.
Kenmerken van nepwebshops
Het is raadzaam om goed op te letten bij kopen bij webwinkels. Een betrouwbare webshop heeft meer dan één betaalmogelijkheid en is het een op Nederland gerichte shop, dan biedt een betrouwbare webwinkel in vrijwel alle gevallen iDEAL aan als betaalmiddel.
Als ook nog een fysiek adres ontbreekt op de website en je enkel contact op kunt nemen via een contactformulier, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.
Ten slotte past de domeinnaam niet altijd bij de aangeboden producten. Wat een domeinnaam waarin het woord ’tekst’ voorkomt met een kledingshop te maken heeft is me niet duidelijk. Toch zijn er mensen die erin trappen en producten bestellen en betalen.
Je domeinnaam niet opzeggen
Het gebeurt de laatste tijd zo vaak dat opgezegde domeinnamen worden geregistreerd door oplichters, dat ik aanraad om er goed over na te denken of je de domeinnaam toch niet liever wilt houden. Je kunt dan bijvoorbeeld alleen je hosting opzeggen en de domeinnaam behouden.
Het aanhouden van je domeinnaam voorkomt niet alleen misbruik en alle daarbij behorende ellende, maar geeft je ook de mogelijkheid om later je domeinnaam opnieuw te gebruiken. Al is het om tijdelijk je vakantiefoto’s op te plaatsen of om er een e-mailadres aan te koppelen. Of misschien wil je later alsnog je bedrijf voortzetten.