Je hebt bij ons een domeinnaam geregistreerd, maar hoe nu verder? Wat je daarna doet, hangt af van jouw plannen met de domeinnaam. Wil je een website starten, e-mails versturen of de domeinnaam reserveren voor toekomstig gebruik? Voor elke situatie is er een passende oplossing. In dit artikel bespreken we de verschillende scenario’s.
Wat wil je met je domeinnaam?
Een domeinnaam is een uniek (internet)adres. Zo is onze domeinnaam stiphosting.nl.
Over het algemeen worden domeinnamen ingezet voor websites en/of e-mail. Het is echter ook mogelijk dat je een domeinnaam hebt gekocht om deze door te verwijzen naar een ander domein of platform. Je kunt ook een domeinnaam registreren zonder dat je deze direct gebruikt voor een website of andere diensten. Dit wordt ook wel ‘parkeren’ genoemd.
Het doel van een domeinnaam
1. Website en e-mail hosten
De meeste mensen en bedrijven maken gebruik van een website in combinatie met een professioneel e-mailadres om een sterke online aanwezigheid te creëren. Om zowel je website als je e-mail te kunnen hosten, heb je een hostingpakket nodig dat beide functies ondersteunt.
Deze verschillende diensten hoeven niet bij één worden ondergebracht. Maar het gebruik van één partij voor domeinnaamregistratie, websitehosting en e-mailhosting biedt diverse voordelen, waaronder:
- Gebruiksgemak: alle diensten worden centraal beheerd, wat het instellen en beheren eenvoudiger maakt. Je hebt geen gedoe met het aanpassen van DNS-records om verschillende providers te koppelen.
- Betere ondersteuning: wanneer alles bij dezelfde partij is ondergebracht, kan de klantenservice je sneller en efficiënter helpen omdat zij toegang hebben tot alle gekoppelde diensten.
- Kostenbesparing: het afnemen van verschillende pakketten bij verschillende providers is meestal duurder dan alles onderbrengen bij één partij.
- Snellere configuratie: het opzetten van een website en e-mail is sneller, omdat alles al goed op elkaar is afgestemd binnen hetzelfde platform.
- Minder kans op fouten: doordat je geen verbindingen tussen verschillende providers hoeft te maken, verklein je de kans op foutieve configuraties zoals niet-werkende e-mail of een niet-bereikbare website.
- Beheergemak: je hebt één centraal dashboard of controlepaneel om alles te beheren, wat vooral handig is voor mensen met weinig technische kennis.

1a. Website en e-mail bij ons hosten
Bij al onze algemene, WordPress- en Joomla-hostingpakketten kun je een onbeperkt aantal e-mailaccounts aanmaken.
Je kunt gebruikmaken van onze 1-klik installer, waarmee je snel en eenvoudig een CMS zoals WordPress of Joomla installeert zonder dat je handmatig bestanden hoeft te uploaden, databases moet aanmaken of configuratie-instellingen hoeft aan te passen.
Onze WordPress en Joomla hosting is managed, wat onder andere betekent dat je CMS up-to-date wordt gehouden. Het up-to-date houden van een CMS is cruciaal omdat de updates beveiligingspatches bevatten die kwetsbaarheden in de software verhelpen en je website beter beschermen tegen aanvallen.
Heb je al een hostingpakket bij ons en nog genoeg ruimte over, dan kun je ook je nieuwe domeinnaam hierin onderbrengen en gebruiken voor je website en e-mail. Op al onze hostingpakketten kun je meerdere domeinen toevoegen, websites plaatsen en e-mailaccounts aanmaken. Het combineren van meerdere domeinen en websites binnen één hostingpakket kan kostenbesparend zijn. Houd er echter rekening mee dat er ook nadelen kunnen zijn. Deze nadelen zijn niet voor iedereen relevant, maar kunnen betrekking hebben op de veiligheid en snelheid van je websites. Neem gerust contact met ons op als je hierover meer informatie wilt.

1b. Een website bij ons hosten en je e-mail elders hosten
Het is ook mogelijk om je domeinnaam en website bij ons onder te brengen, terwijl je e-mail wordt gehost bij een andere provider. Dit kan door een e-mailhostingpakket af te nemen bij een andere hostingprovider of door een maildienst zoals Microsoft 365 te gebruiken.
Bij ons neem je dan een hostingpakket af voor je website. Als je al een hostingpakket bij ons hebt, kun je ervoor kiezen om je nieuwe domeinnaam en website toe te voegen aan je bestaande hostingpakket. Let er hierbij op dat dit alleen mogelijk is met een hostingpakket dat geschikt is voor het plaatsen van websites, zoals een algemeen hostingpakket of een speciaal Joomla- of WordPress-hostingpakket.
Als je een e-mailhostingpakket bij een andere provider afneemt, is het noodzakelijk om de DNS-records van je domeinnaam aan te passen volgens de instructies van die provider. Voor e-mailen met Microsoft 365 geldt hetzelfde, maar ons hosting control panel biedt een handig template, waardoor je dit in slechts een paar eenvoudige stappen kunt instellen.

1c. E-mail bij ons hosten en je website elders hosten
Je kunt je domeinnaam en e-mail bij ons onderbrengen en je website elders hosten door bij ons een e-mail only hostingpakket af te nemen. Als je al een hostingpakket bij ons hebt, kun je ook je nieuwe domeinnaam en e-mail daarin onderbrengen.
Via de DNS-instellingen kun je de A- en eventueel de AAAA-records laten verwijzen naar je website. Deze website kan worden gehost door je webdesigner, een andere hostingprovider, of op een platform zoals Wix, Weebly, Shopify, enzovoort.
Volg altijd de instructies van je hostingprovider, webdesigner of platform op voor het correct instellen van de DNS-records.

1d. Website en e-mail elders hosten
Als je je website en e-mail bij een andere provider onderbrengt, raden we aan om de nameservers (NS-records) te wijzigen naar die van je hostingprovider.
Je hebt dan alleen je domeinnaam bij ons ondergebracht.
In je account op onze website kun je de NS-records van de domeinnaam aanpassen. Hiervoor gelden geen extra kosten.

1e. Website en e-mail bij verschillende partijen hosten
Je domeinnaam is bij ons geregistreerd (partij A), terwijl je website wordt gehost door partij B en je e-mail door partij C. Hoewel dit niet vaak voorkomt, is het zeker mogelijk. In dit geval moet je de DNS-records van je domeinnaam zorgvuldig configureren. Hiervoor heb je een DNS only hostingpakket nodig. Zonder dit pakket kun je alleen de NS-records wijzigen, maar omdat de domeinnaam naar twee verschillende partijen moet verwijzen, is een DNS only hostingpakket nodig.
Met een DNS-hostingpakket kun je alle DNS-records van je domeinnaam beheren, zoals A-, AAAA-, CNAME-, MX- en TXT-records. Dit is handig als je domeinnaam wilt verwijzen naar verschillende servers of diensten die worden beheerd door andere providers. Hiermee heb je volledige controle over de DNS-instellingen van je domeinnaam en kun je deze instellen volgens de instructies van verschillende providers, waardoor je je website en e-mail bij verschillende partijen kunt hosten.
Voor een DNS-only hostingpakket betaal je eenmalig € 1 exclusief btw. Je kunt onbeperkt domeinen toevoegen en beheren in je DNS only hostingpakket.
Er gelden een aanvullende voorwaarden voor het pakket:
- Maximaal 1 per klant
- Niet in combinatie met een ander hostingpakket (je kunt de domeinen toevoegen aan dat hostingpakket en daar de DNS beheren).
- Zodra je een ander hostingpakket bij ons afneemt, wordt je DNS-hostingpakket opgeheven en worden de in het DNS-hostingpakket overgezet naar het nieuwe hostingpakket.
2. Alleen een website hosten (geen e-mail)
Voor het hosten van een website heb je een hostingpakket nodig, want je domeinnaam verwijst niet naar een website als er geen hostingpakket aan is gekoppeld.
Een hostingpakket is een dienst waarmee je een plek huurt op een server om de bestanden van je website (pagina’s met tekst en afbeeldingen) op te slaan. Het hostingpakket wordt gekoppeld aan je domeinnaam en zorgt ervoor dat je website beschikbaar is voor bezoekers.
Zonder hosting heeft je domeinnaam geen inhoud om weer te geven.
Je hoeft een domeinnaam en een hostingpakket niet per se bij dezelfde partij af te nemen, maar het is wel gemakkelijker als je dit wel doet. Neem je deze diensten bij verschillende partijen af, dan moet je handmatig bepaalde instellingen doen in de DNS-records om je domeinnaam te koppelen aan je hostingpakket.

2a. Een website bij ons hosten
Om je website te kunnen plaatsen, kun je bij ons kiezen uit verschillende soorten hostingpakketten. Het is het beste om een hostingpakket te kiezen dat past bij het type website dat je wilt maken. Voor een Joomla website kies je bijvoorbeeld een Joomla hostingpakket en voor een WordPress website een WordPress hostingpakket. Voor andere soorten websites kun je het beste een algemeen hostingpakket kiezen.
Zodra je een hostingpakket aanvraagt, wordt het gekoppeld aan de gewenste domeinnaam en kun je direct aan de slag met het bouwen van je website. Kom je er niet uit? Hoewel wij geen websites maken, kunnen we je wel adviseren bij het vinden van de juiste partij.
Wil je later ook kunnen e-mailen, dan is het goed om te weten dat je bij elk hostingpakket ook e-mailadressen kunt aanmaken, zodat je kunt e-mailen vanaf je eigen professionele e-mailaccount.
Als je al een hostingpakket bij ons hebt en je hebt nog ruimte over, kun je hier eenvoudig je nieuwe domeinnaam aan toevoegen en je website erop plaatsen. Onze hostingpakketten bieden de mogelijkheid om onbeperkt domeinen toe te voegen. Het combineren van meerdere domeinen en websites binnen één hostingpakket kan kostenbesparend zijn. Houd er echter rekening mee dat er, afhankelijk van de situatie, ook nadelen kunnen zijn. Deze risico’s zijn niet voor iedereen relevant, maar kunnen betrekking hebben op de veiligheid en snelheid van je websites.

2b. Een website elders hosten
Je kunt ervoor kiezen om een hostingpakket bij een andere provider af te nemen en je bij ons geregistreerde domeinnaam daaraan te koppelen via DNS-instellingen. Als je zowel je website als je e-mail bij een andere provider onderbrengt, raden we aan om de nameservers (NS-records) te wijzigen naar die van je hostingprovider. Je hebt dan geen extra kosten bij ons.
Als je ervoor kiest om je website elders te hosten maar je e-mail bij ons onder te brengen, kun je gebruikmaken van onze e-mail only hosting. Nadat je dit hostingpakket hebt aangevraagd, kun je via de DNS-instellingen de A- en eventueel de AAAA-records aanpassen om je website aan je domeinnaam te koppelen. Hierdoor blijft je e-mail bij ons gehost, terwijl je website elders wordt gehost.
De benodigde nameservers of andere DNS-records vind je meestal in de e-mails of documentatie van je hostingprovider.
3. Alleen e-mail hosten (geen website nodig)
Als je alleen e-mail wilt gebruiken met je domeinnaam en geen website nodig hebt, kun je kiezen voor een e-mail only hostingpakket. Je kunt op dit soort hostingpakketten geen website plaatsen. Een e-mail only hostingpakket biedt je de mogelijkheid om e-mailadressen aan te maken en te beheren.
Omdat de eisen voor de server lager zijn, zijn e-mail only hostingpakketten doorgaans goedkoper dan pakketten waarop je ook een website kunt hosten. Met een e-mail only hostingpakket kun je een professioneel e-mailadres gebruiken dat is gekoppeld aan je eigen domeinnaam.
Met e-mail only hosting kun je:
- E-mails versturen en ontvangen via je eigen domeinnaam (bijvoorbeeld jouwnaam@jouwdomein.nl).
- Gebruik maken van functies zoals spam- en virusfilters, webmailtoegang, en ondersteuning voor IMAP en SMTP.
- Mailboxen en aliassen instellen.
E-mail only hosting is een handige oplossing voor mensen of bedrijven die geen website nodig hebben, maar wel een professioneel of een eigen e-mailadres willen.
Net als bij het hosten van een website hoef je je domeinnaam en het e-mail hostingpakket niet per se bij dezelfde partij af te nemen. Het maakt het wel een stuk makkelijker als je dat wel doet omdat je bij het instellen van de DNS nauwkeurig te werk moet gaan om te voorkomen dat je e-mail bij de ontvanger in de spambox terechtkomt.

3a. E-mail bij ons hosten
Stip Hosting biedt verschillende e-mail only hostingpakketten aan, ideaal als je geen website nodig hebt maar wel professioneel wilt e-mailen vanaf je eigen domein.
Kenmerkend voor al onze e-mail only hostingpakketten:
- Flexibele opslag: pakketten variëren van 2,5 GB tot 175 GB schijfruimte, afhankelijk van je behoeften.
- Onbeperkt aantal e-mailadressen: je kunt meerdere e-mailadressen aanmaken, handig voor persoonlijk gebruik of een team.
- Veiligheid: inclusief SSL-certificaten voor versleutelde e-mails en dagelijkse back-ups.
- Gebruiksvriendelijk: ondersteuning voor POP3, IMAP en webmail (Roundcube), zodat je overal toegang hebt tot je e-mail.
- Betaalbaar: prijzen beginnen bij € 1,25 per maand, afhankelijk van het gekozen pakket.

3b. E-mail elders hosten
Je kunt je e-mail onderbrengen bij een e-mailhostingprovider zoals Microsoft 365 of Google Workspace, maar ook is het mogelijk om voor je e-mail bij een andere hostingprovider een (e-mail) hostingpakket af te nemen. Om je domeinnaam te koppelen, moet je specifieke DNS-records instellen volgens de instructies van de partij waar je de e-mail onderbrengt. Deze records zijn meestal MX-records en vaak ook SPF-, DKIM- en DMARC-records voor extra beveiliging en betrouwbaarheid van je e-mails. Voor het doen van deze instellingen heb je bij ons een DNS only hostingpakket nodig.
Het DNS-only hostingpakket kost eenmalig € 1 exclusief btw. In het pakket kun je onbeperkt domeinen toevoegen en de DNS-records daarvan beheren.
Er gelden een aanvullende voorwaarden voor het pakket:
- Maximaal 1 per klant
- Niet in combinatie met een ander hostingpakket (je kunt de domeinen toevoegen aan dat hostingpakket en daar de DNS beheren).
- Zodra je een ander hostingpakket bij ons afneemt, wordt je DNS-hostingpakket opgeheven en worden de in het DNS-hostingpakket overgezet naar het nieuwe hostingpakket.
4. Domeinnaam doorverwijzen (geen website en e-mail nodig)
Een domein doorverwijzen, ook wel bekend als domein forwarding of domein redirect, is het proces waarbij je een domeinnaam doorstuurt naar een andere website of domein. Dit betekent dat wanneer iemand jouw domeinnaam intypt in de browser, ze automatisch worden doorgestuurd naar de door jou opgegeven nieuwe locatie.
Je kunt je domein doorverwijzen naar naar bijvoorbeeld een:
- andere website. Je kunt bezoekers naar een andere URL sturen, wat handig is als je meerdere domeinnamen bezit die allemaal naar dezelfde website leiden.
- subdomein: je kunt een domeinnaam doorverwijzen naar een specifiek subdomein, zoals blog.jouwwebsite.nl of shop.jouwwebsite.nl.
- specifieke pagina: je kunt een domeinnaam laten doorverwijzen naar een specifieke pagina binnen een website, bijvoorbeeld jouwwebsite.nl/contact.
- IP-adres: domeinen kunnen rechtstreeks naar een server of hostingomgeving worden doorgestuurd via een specifiek IP-adres.
- socialmediaprofiel of ander platform: je kunt je domeinnaam doorsturen naar een profiel, zoals een LinkedIn-pagina, Facebook-bedrijfspagina of een online marktplaats.
Om een domeinnaam door te verwijzen, heb je een DNS-only hostingpakket nodig. Met dat pakket kun je (zonder de DNS aan te passen) je domein doorverwijzen. Een DNS-only hostingpakket kost eenmalig € 1 excl. btw.
Heb je al een hostingpakket bij ons, dan is een DNS-only hostingpakket niet nodig (en ook niet beschikbaar). In dat geval kun je je nieuwe domeinnaam toevoegen aan je bestaande hostingpakket en daar de doorverwijzing instellen.
5. Parkeren
Een domein parkeren betekent dat je een domeinnaam registreert zonder deze direct te koppelen aan een website of e-mailservice. In plaats daarvan wordt het domein tijdelijk ‘geparkeerd’ en kan het bijvoorbeeld een standaardpagina tonen.
Redenen om een domein te parkeren zijn bijvoorbeeld:
- Toekomstig gebruik: je wilt de domeinnaam reserveren voor een project dat je later wilt starten.
- Bescherming van je merk: door varianten van je domeinnaam te registreren (bijvoorbeeld met andere extensies zoals .com, .net), voorkom je dat anderen deze gebruiken.
- Verkoop: je kunt een domein parkeren terwijl je wacht op een koper.
- Inkomsten genereren: sommige geparkeerde domeinen tonen advertenties, wat inkomsten kan opleveren.
We raden aan om je domeinnaam toe te voegen aan een bestaand hostingpakket, een DNS-only hostingpakket te gebruiken, of de nameservers aan te passen. Als je dit niet doet, blijft de domeinnaam losstaand en heeft deze geen DNS-records. Sommige registry’s kunnen in dat geval de domeinnaam opschorten. Wanneer een domeinnaam wordt opschort door een registry, betekent dit dat de domeinnaam tijdelijk inactief is.