Het veranderen van e-mailadres lijkt heel simpel, maar houdt vaak meer in dan je denkt.
- Jouw contacten hebben jouw e-mailadres in hun adresboek staan en blijven vrolijk naar jouw niet meer bestaande e-mailadres berichten sturen.
- Je e-mailadres staat waarschijnlijk bij een hoop websites geregistreerd als inlogadres of als adres waarnaar je inloggegevens verzonden moeten worden als je ze kwijt bent.
- Waar je wellicht niet aan denkt: het zomaar opheffen van een e-mailadres kan een veiligheidsrisico zijn.
Hoe kun je nou je e-mailadres veranderen zonder dat je e-mail niet ontvangt? En hoe zorg je ervoor dat je de veiligheidsrisico’s zo laag mogelijk houdt?
Contactpersonen informeren
Het is een inkoppertje, maar informeer tijdig je contactpersonen over je gewijzigde e-mailadres. Dat kun je doen door ze daar een e-mail over te sturen, maar je kunt het ook als actiepunt ook in je handtekening zetten. Vraag in elk geval om actie (wijzigen in het adresboek) en plaats het niet als een mededeling. Door een actie te verbinden aan je mededeling komen mensen simpelweg sneller in actie.
Instanties informeren
Behalve vrienden en bekenden zijn er meestal ook diverse instanties die jouw e-mailadres gebruiken. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, DigiD, je energieleverancier, zorgverzekeraar, je huisarts en Stip Hosting. Bij veel organisaties moet je het e-mailadres zelf aanpassen door in te loggen in jouw account op hun website.
Nieuwsbrieven
Ben je geabonneerd op nieuwsbrieven, vergeet dan niet om daar ook je e-mailadres te wijzigen.
Stel een forwarder in naar het nieuwe e-mailadres
Een forwarder stuurt alle e-mail die op een bepaald e-mailadres binnenkomt door naar een ander e-mailadres. Als mensen dus naar je oude e-mailadres een e-mail sturen en je hebt een forwarder ingesteld, dan wordt de mail aan het oude adres automatisch doorgestuurd naar het nieuwe e-mailadres. Het maakt niet uit of het nieuwe e-mailadres van hetzelfde domein is of een heel ander domein. Het instellen van een forwarder is niet moeilijk en kun je doen in het hosting controle panel van je hostingpakket. In ons helpartikel E-mail doorsturen (forwarder instellen) leggen we dat stapsgewijs uit.
Stel een autoresponder in op het oude e-mailadres
Met een autoresponder op je oude e-mailadres zorg je ervoor dat mensenn die een e-mail sturen naar dat e-mailadres een automatische reactie ontvangen. De inhoud van dit bericht kun je zelf samenstellen. Vragen om actie is ook hier de beste vorm. Een voorbeeld van een zo’n bericht is: “Dit e-mailadres is niet langer in gebruik. Mijn nieuwe e-mailadres is … Ik verzoek je om je bericht te sturen naar mijn nieuwe e-maildres en het oude e-maildres uit je adresboek te verwijderen.”
Zeg nooit zomaar je domeinnaam op
Nieuwe domeinnaam met een nieuw e-mailadres? Zeg je oude domeinnaam niet zomaar op. Je kunt grote veiligheidsrisico’s lopen als je dat wel doet, omdat de kans groot is dat er nog steeds e-mail verstuurd wordt naar je oude e-mailadres.
Als je je oude domeinnaam opzegt, dan komt de domeinnaam vrij voor registratie door anderen. Het komt veel voor dat vrijgekomen domeinnamen opnieuw worden geregistreerd en niet altijd hebben deze personen goede bedoelingen. Registreert iemand anders jouw oude domeinnaam, dan ontvangt hij ook de e-mail die naar jouw oude e-mailadres wordt gestuurd. Daar kan mogelijk gevoelige informatie bij zitten. Maar ook andere gevolgen zijn denkbaar.
Stel, bij een webwinkel heb je je nieuwe e-mailadres niet doorgegeven. Misschien bewust niet omdat je er toch niets meer koopt. Of gewoon vergeten. Die webwinkel stuurt je een bericht en dat bericht komt in de mailbox van de niet rechtmatige ontvanger. Deze klikt op een link in het bericht en ziet dat je moet inloggen op de website van de webshop. Aha, een account. De niet rechtmatige ontvanger heeft niet zulke goede bedoelingen en klikt op de optie ‘wachtwoord vergeten’. Hij krijgt een link toegestuurd om het wachtwoord te resetten. Daarna logt hij in en heeft inzage in jouw bestelgeschiedenis, je facturen en je adres. Misschien staan er bankgegevens in, een creditcard, een machtiging voor automatische afschrijving. Hij verandert het adres en bestelt iets op jouw naam. Of hij verandert het adres niet en zorgt ervoor dat er diverse pakketjes jouw kant op gaan.
De kans is groot dat je daar niet op zit te wachten. Het is dan ook niet slim om de domeinnaam op te heffen zo lang je niet zeker weet dat je dit veilig kunt doen. Voor minder dan een tientje per jaar wil je dit risico niet lopen.