Bij een domeinnaam verhuizing verhuist de domeinnaam van de ene provider naar de andere. Waar moet je rekening mee houden bij het verhuizen van je domeinnaam? De tien meest gestelde vragen (en de antwoorden daarop) lees je hier.
1. Verhuist mijn website automatisch mee?
Nee, als je een domeinnaam verhuist, dan wordt alleen het adres overgezet. Je website en e-mail worden niet automatisch mee verhuisd. Dit kun je vergelijken met een verhuizing van de ene woning naar de andere. Je schrijft je uit bij de ene woning en in bij een andere. Alle instanties weten nu dat je op een ander adres woont. Alleen, je inboedel staat nog in je oude huis en dat kun je vergelijken met je website. Hetzelfde geldt voor e-mail. Nieuwe post wordt op je nieuwe adres afgeleverd, maar de oude post die je had bewaard ligt nog op je vorige adres.
Bij het verhuizen van een domeinnaam moet je dus je website en e-mail ook verhuizen. Veel mensen vinden dat lastig, en het is ook best vrij technisch. Verhuis je naar ons, dan kun je gebruik maken van onze verhuisservice. Wij verhuizen dan gratis jouw website en e-mail naar onze hosting.
2. Staat de domeinnaam op mijn naam en ben ik eigenaar?
Ja, de domeinnaam wordt op jouw naam geregistreerd en jij bent de enige eigenaar van de domeinnaam.
3. Kan ik een domeinnaam anoniem registreren?
Ja, tijdens je bestelling kun je kiezen voor de optie ‘anoniem registreren’. Daarmee bescherm je je privacy en blijf je anoniem. Er is dus geen vermelding van jouw naam of e-mailadres of andere gegevens in de WHOIS. In een eerder artikel lees je meer over anoniem je domeinnaam registreren.
4. Kan ik ook een domeinnaam verhuizen en mijn website en/of e-mail bij mijn oude hostingprovider laten?
Ja, dat kan. Als je de domeinnaam naar ons verhuist, dan heb je de mogelijkheid om de DNS van de domeinnaam te wijzigen. Simpel gezegd laat je hiermee een domeinnaam volledig of deels verwijzen naar een andere locatie.
Domeinnaam verhuizen, website en e-mail bij oude hostingprovider
Wil je alleen de domeinnaam verhuizen naar ons en je website en e-mail bij de oude hostingprovider laten, dan is het het gemakkelijkst om de nameservers te wijzigen in die van je oude hostingprovider. Kijk voordat je de domeinnaam verhuist welke nameservers deze gebruikt. Dit check je in het controle panel van je hostingpakket of bij een externe dienst, zoals intoDNS. Typ je domeinnaam in, klik op Report en je ziet in het bovenste veld de nameservers die momenteel gebruikt worden. Noteer ze en vul ze na de verhuizing in in je account op Stip Hosting. In het helpartikel Waar kan ik de DNS en/of nameservers aanpassen? lees je hoe je dat doet. Je hebt geen hostingpakket nodig van ons.
Domeinnaam en website verhuizen, e-mail bij oude hostingprovider
Als je je e-mail bij je huidige provider wilt laten en alleen je domeinnaam en website wilt verhuizen, dan dien je de DNS-records te wijzigen. Je hebt een hostingpakket nodig voor je website. Nadat je de verhuizing hebt aangevraagd bij ons, ontvang je inloggegevens voor je hostingpakket. De DNS-records wijzig je vervolgens door in te loggen op het hosting controle paneel DirectAdmin. Je hebt daarvoor de MX-records nodig van je oude hostingprovider. Deze kun je het beste even navragen bij je hostingpartij.
Stappen
- Klik onder het kopje E-Mail Manager op de button MX Records.
- Verwijder het vinkje bij Use this server to handle my emails. If not, change the MX record and uncheck this option en klik op Save.
- Bovenaan staat het standaard MX-record. Plaats daarbij een vinkje en klik op de knop Delete.
- Klik op de knop Add Record en voer het MX-record in van je oude provider en klik op Add. Als je meerdere MX-records moet toevoegen, herhaal je deze stap.
- Klik op de knop Home.
- Onder het kopje Your Account klik je op DNS Management.
- In het overzicht van de DNS-records zie je in de kolom Name twee maal mail vermeld (Type A en AAAA). Plaats bij beide een vinkje en klik op de knop Delete.
Je e-mail loopt nu bij je oude hostingprovider en je domeinnaam en website bij ons. Je kun je ook gebruik maken van onze gratis verhuisservice om je website te verhuizen.
Domeinnaam en e-mail verhuizen, website bij oude provider
Dit is ook mogelijk en ook nu moet je de DNS-records records wijzigen. Je hebt een hostingpakket nodig voor je e-mail. Nadat je de verhuizing hebt aangevraagd bij ons, ontvang je inloggegevens voor je hostingpakket. De DNS-records wijzig je daarna door in te loggen op het hosting controle paneel DirectAdmin. Je hebt daarvoor de A-records nodig van je oude hostingprovider. Als je oude hostingprovider ook IPv6 aanbiedt, heb je ook de AAAA-records nodig. Deze DNS-records betreffen IP-adressen en die kun je het beste opvragen bij je hostingpartij.
Stappen
- Klik onder het kopje Account Manager op de button DNS Management.
- Klik op de knop Add Record.
- Selecteer bij Record Type de optie A.
Typ bij Name je domeinnaam met een punt erachter.
Typ bij Value het IP-adres dat je van je hostingprovider hebt gekregen.
Klik op de knop Add. - In het overzicht van de DNS-records is het nieuwe record toegevoegd. Je ziet nu twee A-records met je domeinnaam en een IP-adres. Plaats een vinkje bij het A-record van je domeinnaam met het IP-adres van de server (dit is het IP-adres dat je ook ziet bij ftp, mail, etc.). Plaats ook een vinkje bij het A-record www, het AAAA-record met je domeinnaam en het AAAA-record www. In totaal heb je dan vier DNS-records aangevinkt. Klik op de knop Delete.
- Klik op de knop Add Record.
- Selecteer bij Record Type de optie A.
Typ bij Name www
Typ bij Value het IP-adres dat je van je hostingprovider hebt gekregen. - Klik op de knop Add.
- Als je ook IPv6 adressen hebt, klik dan opnieuw op de knop Add Record en selecteer bij Record Type de optie AAAA. Vul de overige gegevens in zoals bij punt 3 en klik op Add. Klik weer op de knop Add Record, selecteer weer AAAA bij Record Type en vul de rest in zoals bij punt 6.Na een klik op Add ben je klaar.
Je website loopt nu bij je oude hostingprovider en je domeinnaam en e-mail bij ons. Je kun je ook gebruik maken van onze gratis verhuisservice om je e-mail te verhuizen.
5. Hoe werkt een domeinnaamverhuizing en wat heb ik nodig?
Verhuiscode
Hoe een domeinnaamverhuizing in zijn werk gaat is afhankelijk van de extensie (.nl, .be, .eu, .com, etc.). Voor bijna alle extensies heb je een verhuiscode nodig. Zo’n verhuiscode wordt ook wel AUTH ID, token, EPP, authorisatiecode, authcode of transfercode genoemd. De verhuiscode vraag je op bij je oude hostingprovider. Meestal staat op de website van de hostingprovider wel hoe je aan de verhuiscode komt. In veel gevallen kun je hem ook ontvangen of inzien door in te loggen op de website van je hostingprovider. Bij het overzicht van je domeinnamen kun je dan de code opvragen of inzien. Kijk op de website van je hostingprovider hoe het bij jouw provider werkt, omdat dit verschilt per hostingprovider.
Transfer lock
Bepaalde domeinnamen, bijvoorbeeld die met de extensie .com, net en .info, kunnen een ’transfer lock’ hebben. Dit is een slotje op de domeinnaam dat voorkomt dat de domeinnaam zomaar verhuisd kan worden. Je kunt het slotje verwijderen door in te loggen op de website van je hostingprovider en bij het overzicht van je domeinnamen de transfer lock uit te schakelen. In sommige gevallen kun je dit niet zelf doen en dien je je hostingprovider te vragen de transfer lock voor je te verwijderen.
Verhuizing aanvragen
Nu ben je klaar om de verhuizing te regelen. Vraag de verhuizing bij ons aan. Wil je dat wij je website of e-mail verhuizen, vergeet dan niet ons hierover vooraf te informeren. Wij moeten eerst een back-up maken van je website en/of e-mail en dat moeten we doen voordat de verhuizing wordt ingezet. En als je zelf de verhuizing van je website en/of e-mail doet, maak dan ook een back-up voordat je de verhuizing aanvraagt.
Na ontvangt van je betaling wordt de domeinnaamverhuizing automatisch ingezet. Nogmaals: zorg ervoor dat er een back-up is gemaakt voordat je de betaling doet. Het verhuisproces verloopt geautomatiseerd en een eenmaal ingezette verhuizing kunnen wij niet meer stopzetten.
6. Hoelang duurt een verhuizing?
Ons systeem verwerkt domeinnaamregistraties en -verhuizingen realtime. Na ontvangst van je betaling wordt de domeinnaam meteen in verhuizing gezet.
Betreft het een .nl, .be of .eu extensie, dan is de verhuizing formeel binnen enkele minuten rond. Maar de domeinnaam is dan technisch gezien nog niet verhuisd. Dat gebeurt zodra de verstrekker (SIDN, EURid, etc.) van de domeinextensie de zone heeft geüpdatet. De meeste verstrekkers doen dat eens per uur of per paar uur.
Bij een .com, .info, of .net domeinnaam kan het zo’n zes dagen duren. In een aantal gevallen ontvang je een e-mail waarin je kunt bevestigen dat je de domeinnaam inderdaad kunt verhuizen. En in dat geval is de verhuizing formeel ook binnen enkele minuten geregeld. Ook dan moet je nog even wachten op de zone-update voordat de domeinnaam technisch is verhuisd.
Als een domein technisch is verhuisd, is de verhuizing compleet.
7. Moet ik een domeinnaam verhuizen op de dag dat mijn contract afloopt?
Nee, het is aan te raden om minimaal enkele weken voordat je contract afloopt, je domeinnaam te verhuizen. Dit geldt vooral als je ook je website en/of e-mail wilt meeverhuizen. Dit kost tijd. En soms zit het tegen en dan wil je niet onder druk van de tijd staan. Ben je namelijk te laat, dan wordt de domeinnaam niet verlengd. Veelal komt de domeinnaam dan in quarantaine. Dit is een periode van ruim een maand waarin het domein onbereikbaar is voor het publiek en slechts tegen een sterk verhoogde prijs kan worden verlengd of verhuisd door de huidige domeineigenaar.
Bij Stip Hosting wordt bij de verhuizing van een .nl, .eu, .com, .net, of .info, de vervaldatum van de domeinnaam* overgenomen. Daardoor betaal je dus niet twee maal voor dezelfde periode.
* Vervaldatum domeinnaam: de vervaldatum zoals die bij de uitgever van de domeinnaam (bijvoorbeeld SIDN) is geregistreerd. Dit kan afwijken van de vervaldatum die je hostingprovider hanteert. Zo’n afwijking ontstaat vooral wanneer een domeinnaam na de registratie meerdere malen is verhuisd. In alle gevallen hanteren wij de officiële vervaldatum van de uitgever. Meestal is dat in jouw voordeel, maar is het onverhoopt in jouw nadeel, dan ontvang je een kredietbedrag van ons.
8. Kan ik een pas geregistreerde domeinnaam verhuizen?
Als je een nieuwe domeinnaam hebt geregistreerd en je wilt deze verhuizen naar een andere provider, dan moet je er bij internationale domeinnamen (.com, .net,. .org, etc.) rekening mee houden dat dit pas kan na 60 dagen. Ook wanneer je een domeinnaam net hebt verhuist, moet je bij internationale domeinnamen 60 dagen wachten alvorens je opnieuw kunt verhuizen.
Toch kun je wel vast tijdens die 60 dagen je domeinnaam op onze hosting gebruiken. Je kiest alvast een hostingpakket en laat dan de domeinnaam naar je hostingpakket bij ons verwijzen door de nameservers bij de provider van je domeinnaam aan te passen. De domeinnaam verwijst dan naar het hostingpakket dat je bij ons hebt, zodat je je website en e-mail alvast bij ons onder kunt brengen en gebruiken.
9. Kan ik een domeinnaam verhuizen naar een ander hostingpakket bij jullie?
Ja. Dit is een interne verhuizing. Het is geen officiële verhuizing omdat de domeinnaam via ons geregistreerd blijft, dus niet verhuist naar een andere registrar.
Je kunt de domeinnaam zelf verplaatsen van het ene naar het andere hostingpakket door hem eerst te verwijderen uit het ene hostingpakket en dan toe te voegen aan het andere hostingpakket. Staat er een website of e-mail op de domeinnaam en wil je die niet verliezen, dan moet je eerst een back-up maken van de website en/of e-mail en deze back-up op het nieuwe hostingpakket zetten. Neem even contact met ons op als je niet precies weet hoe je dat doet. Wij helpen je dan graag op weg.
10. Kan ik een domeinnaam verhuizen naar een bestaande of nieuwe klant van jullie?
Ja, ook dat is een interne verhuizing omdat de domeinnaam via ons geregistreerd blijft.
Zo’n verhuizing moeten wij administratief ook verwerken. De domeinnaam moet na de verhuizing immers jaarlijks gefactureerd worden aan iemand anders. Neem daarom contact met ons op zodat we de verhuizing kunnen afstemmen.